De aanschaf van City Cards -kortingskaarten in grote steden voor toeristen- loont niet altijd. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB en de Europese zusterclubs naar de prijs-kwaliteitverhouding van City Cards in veertien grote Europese steden. Een City Card biedt veelal korting op toeristische attracties en openbaar vervoer in en rond de stad. Het verschil in prijs en aanbod onderling is groot.

Het aantal grote toeristische attracties waar korting op de entreeprijs wordt geboden blijkt in sommige steden beperkt. Sommige City Cards zijn erg duur, waardoor de kosten van de aanschaf niet opwegen tegen het te behalen voordeel. Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers in kaart gebracht wat per stad de top 10 was van meest bezochte attracties. Per kaart is gekeken op hoeveel van deze attracties er korting wordt geboden. Het gebruik van openbaar vervoer zit vaak in de prijs inbegrepen.

Wenen

De kaart met het beste aanbod is te krijgen in Wenen. Voor volwassenen kost de kaart slechts € 19,90 voor drie opeenvolgende dagen, dat is inclusief het gebruik van openbaar vervoer. Op 9 van de 10 meest bezochte attracties geeft de kaart korting op de entree. In totaal is er met de kaart van 151 aanbiedingen gebruik te maken. Alleen de goedkoopste kaart uit de test – de Zagreb Card (€ 11,89)en de Berlin WelcomeCard (€ 23,90) – hebben, ondanks het grote prijsverschil, een gelijk aantal aanbiedingen.

De CityCards in Berlijn scoren slecht. Twee van de drie aanbieders – de Berlin CityTourCard en The Berlin Pass – scoorden ondermaats. The Berlin Pass eindigde als laatste in de test. Zo bleek in het geval van de laatste kaart dat slechts op 3 van de 10 meest door toeristen bezochte plaatsen korting wordt geboden. Ook lag de prijs (€ 82)
vele malen hoger dan de Berlin WelcomeCard (€ 23,90). De Berlin WelcomeCard scoorde wel voldoende en biedt op 8 van de 10 meest bezochte locaties korting.

Advies ANWB

Of een City Card voordeel biedt, verschilt per situatie. De ANWB adviseert daarom na te gaan welke attracties men in een stad wil bezoeken en welk vervoer daarbij nodig is. Via de site van de aanbieder is te zien of de kaart daar voldoende voordeel voor biedt. Sommige attracties blijken altijd gratis. Bekijk ook wat de kosten voor een meerdaagse openbaar vervoerkaart zijn. Losse kaartjes zijn soms relatief duur en zoeken naar verkooppunten
en wachtrijen kunnen heel wat tijd kosten.

In Zagreb blijkt de aanschaf van een City Card te lonen als u alleen al gebruik maakt van het openbaar vervoer. Een City Card voor 3 dagen kost hier € 11,89, daarentegen blijkt dat een kaartje voor 3 dagen onbeperkt openbaar vervoer € 13,21 kost.

Gezinnen

Voor gezinnen is het interessant om te bekijken of er speciale familie- of kinderkaarten worden aangeboden en wat de voorwaarden daarvan zijn. Hoewel sommige kaarten duur in aanschaf zijn, bieden ze ook andere voordelen. In een aantal gevallen krijgen houders van de kaart voorrang bij attracties, waardoor men niet in een lange rij voor de attractie hoeft te wachten.