Met het reisboek ’80 Duurzame reizen’ van Lonely Planet kun je Europa beleven zonder één keer in het vliegtuig te stappen. Lonely Planet biedt in dit boek een schat aan informatie voor mensen die duurzaam willen reizen. Langs steden, evenementen en wonderen der natuur. Inclusief routekaarten met de etappes en de bestemmingen, informatie over reizen naar en in het land, de CO2-voetafdruk en het reisbudget voor elke route.

Klimaatvriendelijk reizen

Dit boek is een belangrijk project voor Lonely Planet. Ze hopen reizigers op ideeën te brengen voor klimaatvriendelijk reizen binnen Europa. “We moeten niet stoppen met reizen, maar op zoek gaan naar manieren om dat met z’n allen anders, beter te gaan doen. We willen pleiten voor een kleinere CO2-voetafdruk, niet alleen van vliegen, maar van reizen in het algemeen”, aldus Lonely Planet.

Duurzaam

Gelukkig biedt Europa legio mogelijkheden voor mensen die duurzaam willen reizen. Als aanvulling op de stedelijke, regionale en nationale netwerken komen er steeds meer internationale hogesnelheidstreinen, waarmee je vaak net zo snel uit en thuis bent als met het vliegtuig en die je van Lapland naar Marokko brengen en van Ierland naar de Russische grens met Azië. Waar de rails stoppen, beginnen de bussen en de ferry’s. En overal zijn fiets- en wandelpaden die langs hostels, B&B’s en andere accommodaties lopen, zodat je kunt gaan en staan waar je wilt. Het is niet nodig om van Londen naar Amsterdam, van Madrid naar Barcelona of van Parijs naar Zürich het vliegtuig te nemen. Een week (of meer) genieten van de Nederlandse of Deense fietspaden biedt je een heel andere beleving van het concept ‘van A naar B’.

Overtoerisme

De vele korteafstandsvluchten zijn vooral een verschijnsel van de laatste decennia. Generaties reizigers van na de oorlog hebben Europa leren kennen dankzij de trein of door het werelddeel op eigen kracht te doorkruisen, liftend of op de fiets. Sinds de opkomst van de prijsvechters kan iedereen snel en voor weinig geld naar almaar meer bestemmingen reizen. Toch krijgen we de laatste jaren steeds vaker het gevoel dat we ook iets zijn kwijtgeraakt; het heerlijk relaxte ontdekken van een landschap dat je al fietsend of vanuit de trein of zelfs vanaf een veerboot ziet veranderen, is iets heel anders dan een weekendje cityhoppen.

Sommige bezienswaardigheden zijn slachtoffer van hun eigen succes en steden worstelen met het probleem van ‘overtoerisme’, te veel mensen op dezelfde plaats op hetzelfde moment. Bovendien worden we ons er steeds bewuster van dat vliegen veel CO2-uitstoot veroorzaakt en grote gevolgen voor het klimaat heeft.

Het reisboek 80 Duurzame reizen van Lonely Planet beschrijft 80 mooie reizen door Europa die je kunt maken met de trein, op de fiets of in een kajak. Het boek beschrijft inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen, voor een lang weekend of een maand.

80 Duurzame Reizen – Lonely Planet
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021577623
€ 22,99 (hardcover)

Reizen voor wereldverbeteraars

Een ander boek over duurzaam reizen uit de ‘stal’ van Lonely Planet is het boek ‘Reizen voor wereldverbeteraars’ van Daniel Houghton. Houghton, de voormalige CEO van Lonely Planet, laat in dit boek zien dat een vakantie met respect voor aarde, cultuur, en natuur mogelijk is. En als we op een bewuste manier op reis gaan kunnen we de wereld zelfs op een positieve manier veranderen. Voor Houghton werden zijn vele vaak zakelijke reizen een leerschool van levensveranderingen en hij schreef dit boek om anderen te inspireren het reizen vanuit een andere invalshoek te bekijken: namelijk als iets positiefs.

‘Reizen voor wereldverbeteraars’ is een pleidooi om bewust te reizen en bevat behalve het verhaal van Houghton ook verhalen van en gesprekken met bevlogen reizigers zoals Laura Dekkers en Richard Branson. Vliegschaamte is helemaal niet nodig, dankzij dit boek kun je duurzaam én life-changing op reis!

Reizen voor Wereldverbeteraars
Daniel Houghton
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021576954
€ 20,- (paperback), € 9,99 (e-book)