Saskia Balmaekers

Saskia Balmaekers raakte na haar eerste kennismaking met Italië helemaal verslingerd aan het land, de geuren, het heerlijke eten, de druk gebarende mensen en de taal….

”Ik kan me nog goed herinneren dat ik de eerste keer in het centrum van Rome stond. Ik was 18 jaar en samen met mijn klasgenoten van het gymnasium had ik me al weken verheugd op de Rome-reis. Na die eerste keer ging de stad niet meer uit mijn systeem en nu, ruim tien jaar later, ben ik ontelbare keren teruggeweest om Rome te ontdekken.

Op mijn zwerftochten door de stad geef ik de voorkeur aan leuke restaurantjes en kleine koffiebars. Die weet ik inmiddels met mijn ogen dicht te vinden. Vanuit Rome begon ik ook de rest van Italië te verkennen, van Napels en de Amalfikust in het zuiden, Florence en Toscane in midden-Italië, tot Milaan en Venetië in het noorden. Zo groeide mijn passie voor Rome uit tot een passie voor heel Italië.”

Ook de Italiaanse taal kende al snel geen geheimen meer voor Saskia. Na een intensieve zomerstudie in Florence volgde ze allerlei cursussen bij het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam en aan de talenschool Leonardo da Vinci in Siena en Rome. Niet alleen praat ze nu vloeiend Italiaans, ze vertaalt ook regelmatig vanuit het Italiaans. Zo vertaalde ze voor DeAgostini een negentigdelige serie over slagschepen, en voor uitgeverij Becht verschillende kookboeken, waaronder Het grote pastakookboek en Het grote Italiaanse kookboek.

Graag wil Saskia zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van al dat moois (en lekkers) in Italië. Vanaf 1 februari 2010 bericht ze daarom dagelijks via Ciaotutti.nl over haar Italiaanse belevenissen. Sinds april 2012 is een deel van Saskia’s blogs ook in boekvorm verkrijgbaar, in het blogboek Ciao tutti – een ontdekkingsblog door Italië en Ciao tutti Rome. Ook schreef ze in 2013 De geheimen van Inferno, over het Florence van Dante en Dan Brown, en De duizend tinten van Toscane.

Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de content van Rome-Nu.nl, Florence-Nu.nl, Toscane-Nu.nl, Venetie-Nu.nl en Milaan-Nu.nl. Inmiddels heeft Annemieke Lobbezoo de redactie van Venetie-Nu overgenomen van Saskia.

Verder werkt Saskia als freelance journalist voor onder andere Il Giornale, Italië Magazine en De Smaak van Italië. In opdracht van De Smaak van Italië schreef ze bovendien de culinaire reisgids De smaak van Florence. Zo weet je precies waar je moet zijn om extra te genieten van het Italiaanse la dolce vita tijdens je vakantie!