Marijke Gutmanis

Marijke Gutmanis is met een toeristisch hart geboren. Al vroeg wist ze dat ze het reiswezen in wilde en haar geld wilde verdienen met het ontdekken van de wereld. Tijdens haar opleiding bij Dr. L. van Egeraat in Breda werd de drang naar reizen en het zien van de wereld alleen maar sterker. Tijdens de zomerstop van haar opleiding reageerde Marijke op een advertentie voor een au-pair bij een gezin in Salzburg. Daar is de kiem gelegd voor een levenslange passie voor deze Oostenrijkse stad.

Terwijl alle collega-studenten in Nederland de geijkte baantjes hadden, vertrok Marijke voor een heerlijke zomer naar Salzburg. Ze kwam terecht bij de directeur van het VVV van het Salzburgerland, beter had ze het niet kunnen treffen…

“De Sound of Music had ik al heel vaak in de bioscoop gezien”, vertelt Marijke. “Salzburg kwam daar natuurlijk zeer romantisch in naar voren. De stad bleek ook geweldig te zijn en het was heerlijk om in mijn eentje door de stad te dwalen en overal de muziek van de Festspiele te horen. Een totaal nieuwe ervaring, ik was toen pas 17 jaar.”

Na haar studie in Breda is Marijke voor OAD, Holland International en de Jong Intra hostess en tourmanager geworden. Haar droom om de wereld te zien en daar haar geld mee te verdienen is dus behoorlijk uitgekomen. Toen ze trouwde (met een touringcarchauffeur van OAD) en kinderen kreeg was het echter afgelopen met het reizen. Dat was geen probleem, het toeristische hart was ook wel een beetje toe aan een wat huiselijker bestaan. Doordat haar man constant op reis was, was de link en het gevoel van het toerisme toch nog dagelijks aanwezig.

Hogeschool Tio
In 2007 is Marijke les gaan geven bij Hogeschool Tio in Hengelo. De passie voor het reizen kan ze nu overbrengen op haar MBO en HBO-studenten en ook daar geniet ze weer met volle teugen van. In de loop van de jaren is Salzburg als een rode draad door haar leven blijven lopen. Voor OAD heeft ze als hostess een tijdje in het Salzburgerland gewoond om een wandelaktiefreis te begeleiden, door de wintersportbestemmingen als hostess kwam ze ook geregeld in haar favoriete stad die dan natuurlijk wit kleurde, en tijdens vakanties ging ze ook geregeld de kant van Salzburg op. Met haar werk voor de website van Stedenman komt Salzburg weer vol op haar pad. Tijdens de persreizen kan ze de stad nog intenser en dieper beleven dan ze voorheen deed.

Salzburg
Salzburg is een stad die bruist en leeft en die klasse en stijl heeft. Iedere dag is er wel iets te beleven en samen met het zangerige Salzburger accent van de inwoners, maakt dat een verblijf in de stad onvergetelijk. Salzburg is een klassieke stad, maar tegelijk trendy en hip. Voor ieder wat wils en voor iedere smaak volop aanbod. En…mocht je klaar zijn in de stad dan biedt de omgeving een groot scala aan excursiemogelijkheden. Het zout, Mozart, de musea, de vele bisschoppen en de ‘Sound of Music’ geven deze barokke stad zoveel inhoud dat het niemand zal verbazen, dat de Altstadt in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Auteur voor:

Salzburg-nu.nl