Zaterdag 27 juli wordt in Trento in Noord-Italië een nieuw spectaculair wetenschapsmuseum geopend, het Museo delle Scienze di Trento (MuSe). Het opvallende gebouw is ontworpen door de wereldberoemde architect Renzo Piano. Hij heeft het complex in een nieuw stadspark aan de rivier de Adige de vorm van de omringende bergen gegeven.

Tien jaar geleden kwam het oude natuurhistorisch museum in Trento met een idee voor nieuwbouw. Na drie jaar bouwen en overleg tussen directie en architect, staat er nu een spectaculair complex van 100 miljoen euro, gefinancierd door de provincie Trentino. Het gebouw is niet alleen van buiten opvallend, ook binnen wordt je geconfronteerd met tal van bijzondere ervaringen.

Het museum presenteert zich als museum van het derde millenium en er is dan ook veel aandacht besteed aan educatie. multimedia én interactie. Als bezoeker begin je bovenin het museum, als op de top van de berg, en vervolgens daal je af naar het regenwoud onderin. Onderweg kun je allerlei extreme activiteiten ervaren. Zo kun je beleven hoe het voelt om van een rots met een paraglider naar beneden te springen, als een extreme skiër van een steile berghelling naar beneden suizen en hoe het is om op 3000 meter hoogte te leven.

Er is ook een tentoonstelling over het leven in de Dolomieten in de tijd van de dinosaurussen, met fossielen, rotstekeningen en prehistorische wapens gevonden in de omgeving. Versteende voetafdrukken van dinosaurussen en replica’s van 3 grote reptielen maken het museum ook voor kinderen bijzonder interessant.

Opvallend is het 18 meter hoge atrium waar de bergdieren zó hangen zoals ze in de natuur ook voorkomen (foto). Met de gems duidelijk hoger dan het everzwijn. De expositie kijkt niet alleen meer naar de geschiedenis, er is ook oog voor de toekomst. Hoe gaan we met de natuur om? Wat kunnen we leren van de dieren- en plantenwereld? En wat kunnen we daarvan, zoals de structuur van de huid van de haai, gebruiken in nieuwe producten?

Het museum is grotendeels milieuvriendelijk. Op een deel van de ‘berghelling’ van architect Renzo Piano zijn zonnecollectoren aangebracht. Het museum heeft een eigen windmolen en het water wordt driemaal gebruikt: om te drinken, dan om de toiletten door te spoelen en ten derde als vulling voor de grachten om MuSe.

De verwachting is dat het museum in Trento een belangrijke toeristische attractie zal vormen voor Italianen en toeristen. Zij kunnen een bezoek aan de Dolomieten zo mooi afwisselen met een bezoek aan die ‘andere bergen’ van Renzo Piano…

Meer informatie op de website van Muse.